Lekker frisjes...

Door: Niek

Blijf op de hoogte en volg Niek

27 Mei 2013 | Canada, Prince Rupert

Inderdaad, het is weer zo ver. Op dit moment vaar ik bijna 3 jaar bij de Holland America Line, en ik heb welgeteld elk zomer seizoen tot nu toe in Alaska gezeten. Nou moet ik toegeven, Alaska is mooi maar op een gegeven moment ben je toch een beetje klaar met bergen, dennebomen, ijs, sneeuw, zonsondergangen om 22.00uur. Dit jaar is het wel een iets andere itinerary als normaal. De cruise begint op zondag in Seattle voor embarkation day waar we dan om 4 uur ’s middags vertrekken. Om naar Alaska te komen varen we dan door de Pudget Sound, een stuk scenic cruising wat erg mooi is. Maandag zitten we dan op zee om op dinsdag in Tracy Arm te zijn. Tracy Arm is een US National Park waar gletsjers meerdere fjorden hebben uitgesneden. Als je er doorheen vaart lijkt het een beetje op Noorwegen, maar het is zeker wel indrukwekkend om gigantisch cruise schip te zitten terwijl je aan bede kanten 40 meter hebt en er dan 120-150 meter hoge rotsen en bergen zijn.

Na Tracy Arm gaan we op anker omdat we anders midden in de nacht in Juneau aan komen, is dus wel weer goed voor de fuel consumption! De volgende dag, woensdag, zijn we in Juneau. Juneau is de hoofdstad van Alaska en de enige stad in het zuidoosten waar enigsinds het een en ander te vinden is. Zo is er bijvoorbeeld een Walmart (tegenwoordig de definitie van “beschaving”), Home Depot, Costco (goed voor het begin van het contract want je koopt alles in bulk) en er is een soort van shopping mall (niet teveel van voorstellen) waar een aantal winkels in zitten zoals GNC (sportvoeding). Wij docken midden in de stad, dus zodra je van boord loopt sta je eigenlijk in het centrum. Een betere plek dan de schepen van Princess en Norwegian!

Na Juneau zijn we de volgende dag in Sitka. Sitka is de oude hoofdstad van Alaska en heeft veel invloeden van toen Alaska nog bij Rusland hoorde. Enige nadeel is alleen dat Sitka niet zo groot is en geen 300 meter lange kade met 15 meter diep water heeft voor de Oosterdam om in aan te leggen. Het resultaat: tenderen. Nou moet ik wel zeggen, het is dan misschien maar een klein plaatsje maar Sitka heeft wel gratis wifi in de hele stad. Altijd een positief iets voor crew! Nou moet ik wel zeggen dat ik nog nooit van boord ben geweest in Sitka. Voor mij is die dag altijd gevuld met meetings in de ochtend en dan in de middag naar de gym en de was doen. Ach, je moet het ergens mee vullen.

De volgende dag staat Ketchikan op het programma. Ketchikan is na Juneau de grootste stad in dit gedeelte van Alaska, en uiteraard is er daarom dan ook een Walmart. Verder is het voornamelijk een visstadje, gekenmerkt door shirts in souvenirwinkeltjes met de opdruk “Ketchikan, a drinking town with a fishing problem”. Overigens is Ketchikan wel thuis voor het zogehete ‘Ketchikandies’, een snoepwinkel die de meest geweldige zoetigheid maakt. Zeer populair met de crew en gasten is zijn de chocolate dipped oreo’s (als je ooit naar Ketchikan gaat, zeker een aanrader!). Helaas moeten wij om 1 uur ’s middags alweer weg omdat we de volgende dag om 6 uur ’s avonds in Victoria moeten zijn. We moeten naar Victoria aangezien we volgens de Amerikaanse wetgeving buiten de VS moeten zijn geweest voordat onze passagiers weer van boord gaan. In Victoria is er een hele toeristische industrie ontstaan vanwege deze regelgeving aangezien er elke week meer dan 10 cruiseschepen aanleggen om aan deze regelgeving te voldoen. Voor ons is dat een zaterdagavond, en dat betekend dus van boord, uit eten en drankjes als we niet hoeven te werken. Toch even genieten van het feit dat je niet aan boord hoeft te zijn en ’s avonds gewoon weer even ‘de echte wereld’ in kan.

De volgende dag zijn we dan weer in Seattle en dan begint het hele verhaal weer van voor af aan. Voordeel van deze 7-daagse cruises is wel dat de tijd sneller gaat. Voordat je het weet zit er weer een cruise op, en dus een week...

• 27 Mei 2013 - 23:29

Els:

Ja en zo heb je dus nog twee cruises te gaan en dan heb je lekker twee maanden vakantie. Dat wordt genieten.
    Hier hebben we nog een paar koude dagen te gaan en dan moet het lekkere weer toch echt komen (zeggen de weermannen).
    Ik kijk er weer naar uit om je op Schiphol op te halen.

• 28 Mei 2013 - 07:45

Erik:

Ach nog 2 weekjes rotsen, sneeuw en dennenbomen kijken en dan zit het er ook weer op! Dan mag je in Nederland naar de regen kijken... De vooruitzichten zijn niet al te best, dus bereid je maar voor!;)
    Wel balen dat we elkaar net mis lopen!! Maar we moeten als ik terug ben van vakantie zeker wat afspreken, ben benieuwd naar alle verhalen wederom!!!!!
    (Overigens wel grappig hoe die stad ontstaan is dan........ Alleen zodat iedereen zich aan de regelgeving kan voldoen... haha)

• 28 Mei 2013 - 21:42

Johan En Marleen:

Zo Niek leuk om weer even iets van je te horen. Blijven we op de hoogte hoe het er in de rest van de wereld uitziet. Nog even en dan kun je de loofbomen in Nederland weer bewonderen, ondanks het koude weer hebben ze toch groene bladeren gekregen. We spreken elkaar wel als je weer thuis bent.

Groetjes.