Aloha!

Door: Niek

Blijf op de hoogte en volg Niek

11 November 2011 | Verenigde Staten, Honolulu

Nou, hier dan een update vanaf de Zaandam, want sinds het eerste bericht is er natuurlijk wel het een en ander gebeurd. Zoals ik schreef ben ik in Puerto Vallarta aan boord gekomen en hebben we daarna eerst een 12-daagse Mexico cruise gedaan. Echter door slecht weer waren er 2 havens gecancelled waardoor we alleen in havens kwamen waar ik al geweest was (6 maanden in Mexico met de Oosterdam vorig contract heeft daar aan meegeholpen). Echter, na de eerste cruise stond er een speciale cruise op het programma: een Legendary Rhytm and Blues Charter. Dit komt er eigenlijk op neer dat een bedrijf een cruise organiseert, de Zaandam voor een week afhuurt en dan zelf de cabins verkoopt. Het is dus eigenlijk gegarandeerd geld voor Holland America en ze hoeven niet zelf het schip te vullen. In dit geval was het dan een cruise in het teken van blues en samen met de gasten kwamen dus ook een stuk of 25 artiesten aanboord. Op het achterdek werd het zwembad leeggepompt om er daarna een podium overheen te bouwen. Ook waren er optredens in de Mondriaan Show Lounge, de Ocean Bar, Crow’s Nest en de Piano Bar. Op zeedagen begon de muziek om 10 uur ’s ochtends, in de haven om ongeveer 4 uur ’s middags en ging dan door tot 3 uur ’s nachts. Een aangename verandering van de normale cruises, en iedereen was ook in een feest stemming, wat natuurlijk helemaal geweldig was. Wel waren het lange dagen, aangezien de gasten e bars goed wisten te vinden. Maar ja, dat hoort erbij!

Op 30 oktober was die cruise dan ook voorbij en begon het echte werk: in 25 dagen van San Diego, California, naar Sydney, Australia! Onderweg zijn er dan stops in Hawaii, American Samoa, Fiji en New Caledonia. Na vertrek uit San Diego waren er gelijk 4 dagen op zee achter elkaar om in Hawaii te komen. Voordeel: ondanks dat het zwaar bewolkt en zelfs een beetje koud was, was de zee rustig. Beter dan de Hawaii trip die de Zaandam deed voordat ik aan boord kwam, want hebben ze 2 dagen lang in zwaar weer gezeten waarbij ze niet sneller gingen dan 6 knopen (ondanks vol vermogen) en ze de eerste haven hebben moeten cancellen (ik zat met de Zuiderdam in dezelfde storm alleen iets meer naar het zuiden, was het staartje van een orkaan). Na de 4 dagen op zee stond de eerste haven op het programma: Hilo. Hilo is een klein plaatsje op het grootste eiland van Hawaii, genaamd Hawaii, en waar behalve de excursies niet veel te doen was. De dag erna was Kona, op hetzelfde eiland maar dan aan de andere kant, en dat leek precies zoals een plaatsje op Hawaii eruit moet zien: aan het strand, palmbomen, veel groen, en witte mensen bestaan daar niet… Overigens is Kona erg bekend vanwege de koffie die je daar kunt krijgen (zeggen ze).

Na Kona stond uiteraard de main attraction van Hawaii op het programma: Honolulu! En dan ook nog eens een keer een overnight. We zijn om 8 uur ’s ochtends op zondag binnen gekomen en gingen op maandag om 11 ’s avonds pas weer weg. Heel relax dus! En omdat we er zo lang waren heb ik op de eerste dag dan ook iets bijzonders gedaan: ik ben wezen skydiven! De Beverage Manager organiseerde een excursie en wij zijn dus met 14 man gegaan. En om het zo maar even uit te drukken:het was geweldig! Echt super mooi om Hawaii op die manier te zien, en vanuit de lucht ziet het er zo spectaculair uit. Het springen zelf is een enorme ervaring, en als op 14.000 voet (4.2 km) hoogte uit het vliegtuig springt is dat ook wel even slikken. Toch is het natuurlijk voorbij voordat je het door hebt aangezien je maar 60 seconden vrije val hebt. Daarna hang je nog ongeveer 5 minuten aan de parachute en sta je weer op de grond. Echt super om te doen! Kan het iedereen aanraden.

Op de tweede dag in Honolulu zijn we naar de bekendste plek van Hawaii geweest: Pearl Harbor en het USS Arizona Memorial. Toen de Japanners op 7 december 1941 Pearl Harbor bombardeerden hebben ze alle 8 de slagschepen die op daar op dat moment waren geraakt. De USS Arizona werd geraakt door een bom die recht door het dek heen ging tot in de munitiekamer. De ontploffing die daarna kwam kostte 1100 crew het leven. De Arizona ligt nu nog steeds, met de lichamen van de bemanning erin, op de bodem van Pearl Harbor. Er is een monument overheen gebouwd, en je moet met een bootje vanaf het land, waar meerdere tentoonstellingen over Pearl Harbor zijn, naar het monument. Ondanks dat het simpel is gebouwd, is het toch indrukwekkend om te zien. Achter de Arizona ligt het slagschip USS Missouri, waarop in 1945 de overgave van Japan is getekend. Verder is er dan ook nog een luchtvaart museum en de onderzeeboot USS Bowfin. Ik ben alleen op het Arizona memorial geweest aangezien de Missouri dicht was (er werd een film opgenomen) en de andere waren niet echt interessant genoeg naar mijn mening. Wel was het allemaal bijzonder om te zien, en aangezien ik de mogelijkheid had ben ik blij dat ik het gezien heb. Verder ben ik die dag nog bij de Aloha Tower geweest en Waikiki Beach, het bekendste strand van Honolulu.

Na Honolulu stond er nog een stop op het programma: Nawiliwili. Dit was echter niet zo heel bijzonder, aangezien je een excursie moest maken om iets te zien. Aangezien ik daar geen tijd voor had was het alleen wat zonnen (ook zeker niet iets om over te klagen!). Nu zijn we dan bezig aan de 2e zeedag na Hawaii, en we hebben er in totaal 5 te gaan voordat we in American Samoa zijn. Onderweg gaan we dan ook over de Evenaar heen, en na American Samoa verliezen we een dag omdat we over de datum grens gaan. Wij hebben geen 15 oktober aan boord, aangezien die dag wegvalt. Na American Samoa staan er nog een aantal zeedagen op het programma, dan 2 stops in Fiji en 2 in New Caledonia om uiteindelijk op 25 november in Sydney te zijn, waar ik van boord ga. Overigens ook het noemen waard: ze hebben hier aan boord wat problemen met de cabins, en ik heb dan ook al in 5 verschillende cabins gezeten. Op dit moment zit ik in S010, op het bovenste dek (helaas geen raampje) waardoor ik snel op het zonnedek ben als ik dat wil. Toch wel een pluspuntje. Nadeel is dat de OB op dek A is, waardoor ik 10 dekken naar beneden moet, weer een tegenvallertje…

Nou, dit is weer een behoorlijk verhaal geworden. Ik plaats er de foto’s bij en dan kom er binnenkort weer een update met de foto’s van American Samoa, Fiji en New Caledonia.

• 12 November 2011 - 07:21

Els:

Wat super om het allemaal eens na te lezen na ons telefoongesprek. Het lijkt wel een droomvakantie, waar je zo tussendoor nog hard moet werken. Geen probleem als je het leuk vindt. Geniet van Samoa en de andere eilanden. Over een goede 2 weken zie ik de andere foto's wel THUIS. Ik kijk er naar uit.

• 13 November 2011 - 13:54

Erik:

Jaloers..............

• 13 November 2011 - 19:49

Johan En Marleen:

Nu Niek je kunt weer een ervaring aan je lijst toevoegen. Horen binnen kort je belevenissen van de laaste twee weken wel als je weer thuis bent.\